lördag 29 juni 2013

Rabarberblad i betong

Jag har provat på betong lite grand och det är ganska kul. Vi hade betonggjutardag mina hemhjälper och jag i början av juni, då gjorde jag ett stort, vackert rabarberblad. Två dagar senare drog jag av det då vissna bladet och kvar hade jag ett vackert blad till fågelbad. En dag senare trampade jag på det, så det gick i två bitar. Suck.... bara att köpa ny betong och göra nytt. Min man kikade en hel del på olika grovlek på betongen innan han åkte iväg för att köpa åt mig, och väl på byggmarknaden köpte han det finaste han hittade - murbruk. Han tänkte att det borde vara samma sak, bara mycket finare grus.

Nu kan jag tala om för er - efter en tung dag där jag gjöt alla formar fulla plus två rabarberblad i dotterns sandlåda - att det INTE går att gjuta i murbruk. Formerna faller sönder bara man tar i dom. Jag hoppas kunna behålla mina två rabarberblad ändå, det stora styrkte jag med hönsnät emellan lagren av murbruk, och det lilla är så stort som min hand. De blev mycket vackra, men de är också mycket sköra.

Slutsatsen är att det blir att dumpa en stor säck murbruk på återvinningscentralen och att köpa nytt på byggmarknaden - betong denna gången. Sen är det bara att ta en tung dag till med ny gjutning - men då får faktiskt maken hjälpa till, för jag orkar inte med de tunga momenten. Men mitt lilla rabarberblad får ni njuta av i dag i alla fall, tillsammans med en sliten, gammal kakform som jag köpt på Återvinningen. Passade perfekt på bladet med ett värmeljus i.

söndag 23 juni 2013

Virkad midsommarkrans

Jag tycker om blomsterkransar till midsommar, så när jag väl fick en flicka längtade jag tills hon blev så stor att hon kunde ha en krans på midsommar. För två år sen gjorde jag den första, då var hon 3 år och det visade sig att hon inte alls ville ha blommor i håret! Så det slutade med att det var jag som använde kransen det året. I år planerade jag ordentligt, klädde in ett av hennes diadem med grönt virkgarn och virkade blandade midsommarblomster. Kvällen innan midsommarafton blev jag klar med monteringen, Leia visste ännu inget. Till mig själv plockade jag diverse blommor, nöp rosorna maken gett mig några dagar innan, klippte murgröna, det blev en ganska bra krans till slut. Dottern blev överlycklig för sin "krans" men hoppade tyvärr studsmatta med diademet i handen så det var trasigt 5 minuter efter att hon fått det. Trist, men bara att bita ihop, köpa nytt diadem och föra över alla blommorna. Det höll ihop så att hon kunde ha det under dagen i alla fall.


Visade upp bilderna på kransen på Facebook i de handarbetsgrupper jag är med i och fick mycket fint beröm och en beställning. Riktigt kul! Om någon mer är intresserad är det bara att höra av sig, ett midsommarkransdiadem kostar 100 kr plus eventuellt porto.

onsdag 19 juni 2013

Diamond flower granny - svensk översättning

Translated with permission by Lucia Förthmann
Denna rutan testvirkade jag för ett tag sen från ett engelskt mönster och tyckte om den. Jag hörde på Facebook att det var några som också ville göra den men som ville ha mönstret på svenska. Då kontaktade jag tjejen som skrivit mönstret och frågade om jag fick översätta det och publicera översättningen och det gick alldeles utmärkt! Så håll till godo, här kommer den svenska versionen av mönstret. Hittar du några felaktigheter, funderar du över något eller behöver du hjälp - tveka inte att kontakta mig.

Du hämtar hem mönstret härifrån: Diamond flower granny
(Inlägget redigerat, filen ligger nu på annan sida - där man INTE måste vara medlem för att ladda ner en fil.)

torsdag 6 juni 2013

Första, officiella beställningen!

Så kom den, den första, riktiga, officiella beställningen! Ja jag vet, min hemhjälp har beställt saker av mig tidigare, men då har hon haft med sig garn och hon har fått arbetet gratis. Nu handlar det om en köpare som sett vad jag har att erbjuda och efter det lagt in en beställning. Sååå himla kul! Så här ligger den nu, min studentmössa, och väntar på sin köpare.


Vill du också köpa en att hänga runt halsen på din student? Än finns det tid, det tar ca 1-2 dagar att virka upp en mössa. De kostar 50 kr inklusive band, ska de skickas så tillkommer porto och leveranstid på 1-2 dagar. Kontakta mig genom att maila mig: linda.horn(@)bredband.net. (Ta bort parenteserna bara.)


tisdag 4 juni 2013

Virkad studentmössa

Jag fick igår en beställning på ett handgjort kort till en student, och då blev jag genast sugen på att virka en studentmössa. Började ju givetvis direkt, trots att jag har hundra andra projekt, men ett sånt här litet projekt är bra att sticka emellan med. Gratismönster på mössa hittade jag hos Ellis & Pysselkiisen, men jag fick inte till dom bra så jag modifierade fram ett eget mönster. Tyckte faktiskt att mössan blev jättebra!

Köpte sverigeband på Konsum och sydde fast baktill. Jag har fått en del positiv feedback på Facebook, så det var fler än jag som tyckte om denna. Just denna mössan får min ena hemhjälp att ge till sin student (som tack för att jag fick till ett bra mönster), men det går jättebra att beställa en virkad studentmössa. Om mössan ska skickas får du tänka på att portokostnad och leveranstid tillkommer, annars är det leverans på ca 1 dag. Kostnad: 50 kr inklusive band.

söndag 2 juni 2013

Färgglad kofta

Njuter av att sitta inne med balkongdörren öppen, det är precis på gränsen för att jag inte ska frysa - gick jag ut skulle jag däremot frysa, bara 22,5° ute. Jag är less på att frysa nu, nu vill jag ha VARMT!!!!

I alla fall, maken och dottern är och handlar själva, jag kommer inte med hur gärna jag än vill! Kranen i bilen gick sönder i fredags eftermiddag, så vi kan inte lyfta in permobilen. Och jag klarar inte att sitta i den manuella rullen och rulla mig själv, inte heller att maken puttar mig och jag skjuter på varuvagnen, så jag får snällt stanna hemma. Så då passar jag på att virka på dotterns färgglada kofta, som hon inget vet om än. Den ska bli en överraskning! Garn köpt från Lidl, virknål 3 och mönster nånstans ifrån på nätet - minns inte var tyvärr. (Sparar ner miljoners mönster från nätet, men missar alltid att spara VAR jag hämtat dom! Lovar bättring där!)

Den enda smolken i bägaren är att med balkongdörren öppen hör jag hur grannens lilla 1-åring skriker och gråter ca 3-4 gånger i timmen, då hon klättrar och slår sig medan föräldrarna är i ett annat rum. De har heller inte särskilt bråttom till att komma och trösta henne, hon kan gråta i 5 minuter innan de gör något. Hårt att se/höra hur flickan är ledsen/har ont och mamma/pappa inte prioriterar riktigt som en annan skulle göra.  :-(

Men men, inget jag kan göra åt det. Här kommer bild på glad-koftan istället. :) (Klicka på bilden så får du se den lite större.)