torsdag 2 maj 2013

Väska av kaffepåsar

Jag har sparat kaffeförpackningar ett tag nu, för att sy väskor av dom. Inser nu att vi kommer att spara förpackningar läääänge än! Jag har idag sytt min första väska, och det gick åt hela 8 förpackningar, trots att jag sydde en ganska liten väska.

Jag startade i mindre skala, och sydde en väska för stickning/virkning, där även tidningar i A4-format skulle få plats. För att få en bild av hur den skulle bli tejpade jag först ihop påsarna med frystejp. Sen lade jag påsarna 1 cm omlott i sidorna och sydde från rätan (min maskin är ganska så trasig, så jag måste sy alla sömmar från avigsidan - vilket kan krångla till det en hel del) två vertikala sömmar. Det blev fyra påsar i bredd, två påsar i höjd - fast då vek jag ner en dryg 1/4 upptill. Botten fixade jag av förpackningarnas botten, genom att sy ihop från av igigsidan. Eftersom detta var första gången gjorde jag några fel:

* När påsarna sys ihop på höjden, lägg dom inte räta mot räta - sy med 1 cm omlott, precis som när de sys ihop till en ring.

* Bestäm var "namnlappen" ska vara innan man börjar sy, så slipper man sprätta upp och försöka lirka in lappen - med följden att den blir sned.

* Ska det vara innerfickor på väskan, sy på dom innan påsarna sys ihop.

* Handtagen sys med fördel på allra först innan ihopmontering, för att slippa avbrutna nålar, sneda sömmar och allmänt bök.

Så nu är det bara att hinka i sig litervis med kaffe, så att jag kan sy en ny väska! Dricker DU mycket kaffe, eller har någon i din närhet som gör det; på jobbet, i släkten osv, spara gärna påsarna då! Det spelar ingen roll vad det är för märke på kaffet (förutom Gevalia Bistro, som har en speciellt prasslig och tunn förpackning - de väskorna tror jag inte blir bra alls). Blir det många olika men bara enstaka av varje sort, så syr jag en "restväska". Blir det många olika sorter och många av varje sort - ja då får jag ju olika väskor. Skickar du mig påsar du sparat så betalar jag självklart för portot.

Beställning
Vill du spara påsar för att beställa en väska, uppsydd av mig, så går det också bra. Hur många förpackningar du behöver spara för en väska beror alldeles på hur stor väska du vill ha - men allra minst 8 förpackningar skulle jag vilja påstå. Arbetskostnaden blir ju också olika beroende på hur stor väskan blir, på hur mycket tråd och remmar till handtag som går åt. Denna väskan tar jag 150 kr för i ren arbetskostnad, om du står för påsarna.

5 kommentarer:

 1. Hej hej
  Tack för beskrivningen och ideen..
  Så fin blogg du har med mycke insperation

  SvaraRadera
 2. Kul med dessa väskor. Jag har sytt av många olika påsar,bl,a ahlgrens bilar,kexchoklad,kaffepaket m.m.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. hej, kan du ta en beställning på en väska lik denna fast med "taggar uppåt"? vänligen nå mig på mailen! sofie133@hotmail.com

  SvaraRadera